måndag 28 juli 2008

Five down, four to go

Som ni kanske förstått av titeln och frånvaron av blogginlägg är det fortfarande studier som gäller. Men mitt i detta pluggvansinne lyckades vi ta oss till Gion matsuri, den speciella sommarfestival som Kyoto är känd för, och vi gick dit i yukata. Yukata är en form av lättare, och billigare, form av sommarkimono, men att klä på sig den var, trots hjälp från min polare Mawo, lite av ett projekt:



I två dagar vandrade vi runt på kvällarna till tonerna av klassisk japansk musik, med lukten av grillad bläckfisk i näsan, och på gator som normalt är fyllda med bilar, cyklar och lastbilar, men som nu har lyktor, matstånd och glada vänliga människor som lyckas vara uppsluppna utan att vara fulla. Det var fantastiskt. Till de mer udda inslagen hörde att så fort jag, Linnea och Melanie stod still för länge på en plats stod plötsligt en stor grupp fullkomligt främmande japaner och tog kort på oss, speciellt när vi stod tillsammans. Ibland frågade fotograferna om lov, ibland var det rena paparazzistämningen. Det kändes... udda, och så här bekväm var jag med det:



Men rent allmänt... var det the time of my life.








Mer bilder, och mer om festivalen, har Linnea skrivit. I övriga nyheter pendlar vädret mellan 35 grader varmt (jag vet att ni också har det därhemma, men i Sverige har vi a) isolering husen b) inte den galna fuktigheten) och att regn som med åska och blixtar vräker ner. Vissa dagar är det hett men torrt, och då försöker jag få lite färg, men för det mesta gäller det bara att söka skydd inomhus. Japanskorna är hardcore, nu går de från minikjolar och shorts till jeans och långkjol, för att försöka hålla huden vit.

Men mest nu är det plugg; det dominerar allt vi gör (även om alla hejdåfester också tar sin tid, oroa er inte, jag har fortfarande roligar än jag förtjänar). Jag kan redan se hur jag kommer romantisera det här om några år (månader?): sitta i biblioteket tills jag somnar, plugga i grupper jag, Linnea, Melanie och Daan där vi äter mat, pluggar och har ångest tillsammans. Nu när det bara är jag och Linnea som har tentor kvar kommer de med kaffe och gör mat åt oss... Vår vän Tomoya berättar alltid glatt om hur mycket japanerna fuskar på tentorna. Som han säger "No worries! Kyoto University, everyone can pass!". Men för mig är resultaten hittills misslyckanden – episka misslyckanden. Vi har tentan där jag kom för sent för att jag inte kunde läsa schemat, vi har tentan där jag bara skrev varannan fråga eftersom jag inte kunde läsa den andra spalten, vi har den där jag kunde japanska men inte ämnet, och den när jag kunde ämnet men inte japanskan. Om jag klarare några kurser kommer jag bli ärligt, ända in i själen glad, och det är ju personlig utveckling om något. När jag klev in i tentasalen och fyrtio huvuden vänds mot mig som enda utlänning där frågade tentavakterna ”ska du skriva tentan?” och jag bara nickar, men tänker ”helst inte!!”. Men ibland, bara ibland, känns det väldigt häftigt att jag sitter och skriver tentor på detta konstiga, vackra språk på samma villkor som japanerna. Oh, ja! Mot nya djärva misslyckanden!

2 kommentarer:

Anonym sa...

Åh, Lisa, vad du är vacker!
Jag vill också ha en sådan kimono.

Brev ska komma, jag ska bara få ändan ur vagnen. Förut skrev jag inte för att jag inte mådde bra, nu skriver jag inte för att jag mår bra. Det är hårda bud...
Men jag saknar dig väldigt mycket, ska du veta.

Raring, nog för att jag håller tummarna för dig på tentorna, men tror du inte ändå att det är lite nyttigt för sådana som du och jag att inte spika alla tentor? Så att vi får se att det inte är världens undergång för det?

Nu ska jag baka chocolate chip cookies och om jag bara visste att de skulle hålla ända till Japan så skulle jag skicka ett par till dig.

Stor kram!

Anonym sa...

Alltså det är helt otrooooligt vad japansk du ser ut!!!! Är du säker på att du heter Lisa?? Inte "Mikono" eller "Yokiko"? Jag och Aili lser din blogg då och då och vi är så imponerade av ditt språk (svenskan i detta fall)dina fina formuleringar. Ja, vi dvs jag,fastern, är mycket stolt över att vara din faster.
Det har varit EuroPride här i Stockholm i en vecka och jag fick besök av sex galna spanjorskor från Barcelona. De har festat runt i dagarna sju och det där med att man bara kan köpa alkohol på Systemet greppade de direkt. Det första de gjorde var att inhandla två flak öl som räckte EN DAG!!! Jaja.. Har du hört talas om ryggsäckar som innehåller en plastsäck? Bergsvandrare brukar dem när de vandrar. Det bäste med ryggsäcken är att man har en slang som går från säcken och man dricker direkt från slangen dvs suger i sig vätskan. Spanjorskorna fyllde den förstås med hälften vodka o hälften tonic..... Säcken rymmer ca 3 liter så du kan tänka dig att där sögs det ofta!! Säcken var med överallt-på disco, på båten på museér etc etc för att inte tala om när vi gick i Paraden.
Idag åker de hem, tack och lov, och vi åker till Slovenien på några dagar för att vila upp oss.
Min kära bror, din pappa, har placerat diverse bohag ute hos oss på landet för förvaring tills du återvänder.
Lycka till på resterande tentor och du vet att livet består inte bara av det.... om det inte funkar VARJE gång!!! Tusen kramar faster Siv PS Vilda skickar ett par blöta slickar