onsdag 16 april 2008

Det är skönare lyss till en sträng, som brast, än att aldrig spänna en båge

Kyudon var, med ett ord, rolig. Jag tog i för kung och fosterland eftersom de japanska tjejerna knappt fick iväg pilarna – och klämde in pilen ett par decimeter in i lerväggen. Ibland – men sällan – är det skönt att vara ett stadigt svenskt fruntimmer här. Dock är det osäkert om vi får gå med, eftersom vi bara är utbytesstudenter (och därmed kanske inte är beredda att satsa fem universitetsår på att bemästra bågen), men jag ger inte upp. Vi ska dit igen nästa vecka, och annars finns det en allmän kyudo-klubb i stan som vi kan gå till.

Placeringstestet gick som väntat, men jag klarade läsfrågorna extremt bra med tanke på att jag bara läste en av dem, och tog de andra frågorna på känn eftersom tiden tog slut. Lektionerna går... varierande bra. Men jag har i alla fall registrerat mig nu. Det blir nio kurser totalt, inräknat två i japanska, så att jag kan både misslyckas och hoppa av och ändå ha heltidsstudier här.

Jag har velat mycket över japanskan, men har till sist bestämt mig för att inte ta så många kurser. Dels känns det mördande tråkigt (inte ett svagt argument), och dels känns det viktigare att ha tid och ork för att göra roliga saker i Japan och vara med i klubbar än att sitta och analysera hur de kinesiska tecknen är uppbyggda. Om man aldrig fegar ur och pratar engelska är varje dag här en japanskalektion. Lisa idag, på motsvarigheten till apoteket, när hon för sitt liv inte kommer på vad fotfil heter på japanska:
Lisa: Hej ursäkta ursäkta tack tack förlåt, jag letar.... öh... efter en sån sak som gör fötter fina.
Apotekstanten: ???
Lisa: Ja, alltså, en sån som gör hårda delar mjuka.
Apotekstanten: ???
Lisa: Fötter!
Apotekstanten: En fotkräm?
Lisa: Nja... alltså... en sån här *gnuggar ena handen mot den andra i en klockren fotfilsimitation*
Apotekstanten: En.... kräm som värmer fötterna?
Lisa: Nja... alltså... en sån sak som städar fötter.
Apotekstanten: Fotfil!
Lisa: Ja!! Ursäkta ursäkta tack tack förlåt!
Apotekstanten: Ursäkta ursäkta tack tack förlåt!
Följaktligen blir man rätt trött bara av att försöka leva, handla och vara. Lektionströtthet spelar i en helt annan division.

Sammanfattningsvis: Det finns egentligen inget jag måste prestera här (som jag säger som ett mantra varje kväll när jag försöker somna), utom att utveckla mig själv. Även om lektionerna är extremt svåra och jag inte kan gå och handla utan att bli en UR-språkövning, så måste jag minnas att för varje stund som jag känt såhär...

... så har jag haft tio när jag känt såhär:

10 kommentarer:

Anonym sa...

Kör hårt, jag tror på dig!

Anonym sa...

Lisa, vad du är vacker! Den där kjolen är ju rent underbar! Om du har hittat den i Japan och känner att den där Ina, det är väl ändå en hyvens tjej, jag tror att jag skickar en kjol till henne, så tas den tacksamt emot =)
Dessutom, du är Lisa, du klarar allt!!!!
Själv hoppas jag bli auktoriserad Pelle Svanslös-guide på lördag. Vi får se hur det går...
Haha, Lisa på Apoteket, jag känner igen mig i Frankrike... Där var det mycket sådant. Ina försöker köpa linsvätska: "Jag vill ha sådant där som man har i ögonen när man har linser." Eller som när jag skulle köpa solskydd och fick med faktor 60 för att jag var svensk... ;)
Kramar!
Ina

Anonym sa...

F.ö: Bättre en ryss i en sängdamast än att aldrig bränna sin låge, som min mamma brukar citera från ett studentspex på 70-talet...

Anonym sa...

De här universitetsklubbarna, kostar de något? Och måste man offra alla sina år på en klubb alltså? (gäller det alla klubbar?) om man kunde byta lite och känna på olika så vore det ju guld...

Du pluggar mer än heltid och tycker ändå att du har tid att ha roligt? Jag är beredd att hålla med den här ina i att "du är Lisa, du klarar allt!!!!" :D

Och att det inte skulle vara sådär våldsamt kul att analysera de kinesiska tecknens beståndsdelar och uppbyggnad kan jag faktiskt tro på... (då måste man lära sig alla namn på alla streck och sånt va? *huk*)

Anonym sa...

Så pedagogiska och fina bilder, det märks att du blivit duktig på att kommunicera utan ord ;)
Förresten tycker jag inte längre du ska klaga på att jag går konstigt i mina skor...
Jag är avundsjuk på dina körsbärsblommor! Själv ska jag få en guidad tur i fjärrvärmeverket nästa vecka, party...
massa kram!

Anonym sa...

Du gör dig som skrivbordsbakgrund!

Anonym sa...

Sötnos! Du är så fin! Själv har jag sprungit in i en dörrkant och sytt tre stygn i mitt ögonbryn. Så nu kommer jag ha ett ärr nästa gång vi ses!

Puss

Anonym sa...

Hahaha åt ursäkta ursäkta tack tack förlåt! När jag någon gång behöver prata holländska gör jag snarare stenansikte-grejen av pur koncentration. Ja, nej, ge mig den med ost istället för bacon!

Anonym sa...

(okej, just det kan jag faktiskt säga hur artigt som helst eftersom mat är min specialitet och att beställa BLT utan B är en klassiker, men i övrigt.)

Anonym sa...

vad snygg du är. jag tycker det verkar som att du har det fint. stockholm är same old same old, men nu med vår och lätt hybris.