måndag 7 april 2008

Men hur tänkte jag nu...?

På ett högst symboliskt sätt har helgens strålande sol och sommarvärme förbytts i hällregn och kyla. Idag slog verkligheten ner som en blixt. Vi är inte här för att sitta i parker och dricka öl, för att då och då gå till studentklubbar, vi är här för att plugga tills vi storknar. Och nu insåg vi att redan den här veckan börjar lektionerna. Det är "shopping week", precis som på ett amerikanskt college (eftersom Japan tog sitt skolsystem därifrån i slutet av 1800-talet), och den här veckan kan man gå på alla lektionerna och se om det är något som passar. Alltså måste vi förstå kurssystemet den här veckan. Som i nu.

Jag ska ju plugga vanliga kurser med vanliga japaner, och den uppenbara frågan är: är jag så bra på japanska? Nej, det är jag verkligen inte. Och plötsligt skulle vi förstå schemat, hur kurserna låg och om de krockade, vad de bestod av, examinationskraven, och var lärosalen fanns... Det tog över en timme. Panik är bara förnamnet. Och nu pratar vi bara om att förstå schemat. Hur ska det då bli med kurslitteraturen?

Så imorgon klockan åtta går jag på min första lektion i Japan, och sedan följer lektioner dagen lång. Därefter test i japanska, fler lektioner, mer japanska... Kanske vore jag mer förberedd om jag också hade gått på elitskola sedan dagis, som japanerna här. Kyodai (som man kallar det) är ett elituniversitet, nummer två efter Tokyo Universitet. Folk som kommer hit är gräddan av det japanska utbildningssystemet, och jag fattar knappt vad som står på paketen på mataffären.

Jag är rädd för att någon ska inse hur mycket jag suger på japanska och därför kicka ut mig från universitetet, skicka hem mig till Sverige i skam och förnedring, och på väg till flygplatsen kasta sten efter mig. Trots det finns det ingen gång jag känner mig så extremt som mig själv – så innerligt Lisa - som när jag cyklar i ett regn av körsbärsblom längs Kamo-floden.

5 kommentarer:

Secondary colours sa...

här får du en bild ifall du någon gång längtar hem till Sverige. gör inte det.

http://www.flickr.com/photos/tobiasu/2346726203/

ja, och så de här då:
http://www.flickr.com/photos/tobiasu/tags/uppsala/

Anonym sa...

Om du var cheerleader kunde du vifta med dina pompoms för att pigga upp dig.I brist på detta kan jag säga att det också regnar i Uppsala, och dånar i huset vid sjutiden på grund av städning utanför.
Förutom detta saknar vi dig också!
puss

saga sa...

Det här går inte, vart är LISA!!! Vi saknar dig och är sjukt avis på dig / för dig ( whatever, vem rättar min svenska nu?) Kram

Anonym sa...

Bara för att en Lisa är borta ska du inte tro att ingen övervakar språkbruket Saga! Avis på dig, ska det vara. (Var lugn Lisa, jag håller efter henne ;))

Anonym sa...

Klart som korvspad att Lisa saknas. (Det där var verkligen tvetydigt...) Men hon kommer ju tillbaka. Och hon klarar allt, för hon är Lisa!!!!! Och inte bara Lisa, utan Japan-Lisa och därför är hon ju på rätt ställe nu, i Japan på riktigt!
Kramar