onsdag 14 december 2011

Tomtar som varken grubblar eller tänker

Det är svårt att inte få julstämning när de bränt ner gävlebocken och tidningarna är fyllda med glöggrecensioner. När jag dessutom får ett pingvinjulkort från Linnea - då är det lätt att låtsas att lukten av te är doften av saffran, och de blinkande kasinoljusen adventsstjärnor.

De flesta tomtar är en slags variant på kinesiska kulörta lyktor, som den här. Jag vet inte vad han har i flaskan, men nog ser han redan lite ostadig ut? Det här gör mig orolig vilken bild de har av hur man firar Jesus födelsedag i väst...


Men det finns faktiskt gott om tomtar i Macao. Då menar jag tomtar i ordets verkliga bemärkelse, små skyddsväsen för det huset eller templet. De sitter vid ingångarna, och ibland har de en annan skyddsgud, en gumma, vid sin sida. Framför dem lämnar folk blommor, frukt och bränner rökelse och heligt papper. I Sverige dödade tomtarna djuren om de blev missnöjda, men här gör de säkert något annat. Åkallar kackerlackor? Och en ännu viktigare fråga: om jag också offrade lite rökelse, skulle jag få min post då?

1 kommentar:

Anonym sa...

(o_
(/)_

<3