lördag 12 november 2011

Bonuspenisar i Singapore

Och så ett sista inlägg innan vi åker mot Guangzhou: Singapore är inte en demokrati, men är mitt i en långsam process där man försöker behålla regeringskontroll samtidigt som man luckrar upp andra regler, som vilka etniska kategorier som finns. Idag måste de av blandad härkomst 'välja' en kategori, vilket påverkar t.ex. vilka lägenheter de kan hyra. En av de saker regeringen valt att fokusera på som hotande för staten och moralen för invånarna är snusk.

Det betyder att prostitution och affärer med porr begränsas till vissa områden, och att alla medier (det finns bara en dagstidning, men många magasin) förväntas praktisera självcensur. Det gäller inte bara erotik, utan kanske framförallt vad de kallar 'risqué', alltså småsnuskigt. Modeller ska kläs på, och utmanande modefoton ska helst undvikas. Det fungerar si och så, men är i allra högsta grad något som diskuteras.

Det är därför det är så komiskt att de i en av sina nya enorma och sprillans nya mat- och klubbgallerior lyckats anlita en arkitekt som fått alla ventilationstrummorna att se ut som gigantiska penisar. Och vi pratar inte någon enstaka, utan varenda en, och de är tiotals, och överallt. I en stat där en manlig jeansmodell utan tröja nyss väckte debatt, var det verkligen ingen som märkte det här under byggnadsprocessen?!


Det här var ganska kul på dan, men otroligt roligt mitt i natten. Kan trötthet och humornivå hänga ihop?

1 kommentar:

Ina sa...

Lisa, har inte mitt brev kommit fram än? Jag skickade det till poste restante-adressen för minst tre veckor sedan.
Puss!